Calderdale Council2018-07-26T11:52:10+00:00

Project Description

Calderdale Council

Adopting a strong leadership stance over the refurbishment of The Piece Hall

Discipline

leadership icon

Leadership

Client

Calderdale Council

Dates

The challenge

The Piece Hall, Halifax, is one of the country’s outstanding pieces of architecture and an internationally significant public space. Originally a cloth exchange, it is now part of the growing cultural centre of Halifax. The hall was being refurbished and a new library built, and the whole space was being opened up to the community and the city.

This was a hugely complex, multi-million pound project that attracted Heritage Lottery Fund investment and funding support from the prestigious Garfield Weston and Wolfson Foundations.

Calderdale Council wanted to ensure the best possible oversight and management of this project, and asked blacc to lead the work.

Piece Hall photograph

The solution

The most important thing was to get all interested parties working together and focused on delivering the common goal of the Council – the refurbishment of the Piece Hall and the building of a new library, with the added constraint of the building being Grade I listed.

This wasn’t achieved by shouting and threats, rather through clarity, maturity and harmony among all parties. blacc adopted a strong leadership stance where roles and responsibilities were reconfirmed and where challenges were made where necessary, yet always in a calm and assured manner. Specifically, we:

  • listened carefully
  • unified the team
  • introduced rigorous processes
  • lived our values through actions and not just words
  • brought a sense of purpose to the team

The result

The Piece Hall re-opened, as agreed, on 1st August 2017, with over 20,000 local people attending the celebrations. And, with the other key objective of hitting budgets also achieved, peace reigned at the Piece Hall.

HRH The Prince of Wales officially opened the refurbished Piece Hall in February 2018, and in May this year the project won a national RIBA award.